10 de juliol de 2025 a Torredembarra19 de juliol de 2025 a Vallmoll
Mercè Sanchís i Bros
Baixada de la Seu, 1, 08242 Manresa, Barcelona
dissabte 12 de juliol de 2025
20:00
Gratuït

L’orgue en detall

dissabte 12 de juliol de 2025 a les 20:00

Concert a la basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa

Mercè Sanchís i Bros

Programa del concert

Johann Sebastian Bach (1685–1750)

  • Tocata i fuga en re menor, BWV 565

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847)

  • Sonata per a orgue en re menor, op. 65 núm. 6
    • Coral – andante sostenuto – allegro molto
    • Fuga sostenuto e legato
    • Finale. Andante

Franz Liszt (1811–1886)

  • Preludi i fuga sobre el nom de B–A–C–H, S. 260/2

Pau Casals i Defilló (1876–1973)

  • Preludi de l’oratori El Pessebre

Comentaris al programa

Per Marcel Martínez


L’organista catalana Mercè Sanchís ens proposa aquest vespre un recorregut per grans obres del repertori organístic de tots els temps, culminant amb una transcripció per a orgue de l’oratori més rellevant escrit en llengua catalana.

L’obra que corona el concert no necessita gaire presentació. Reconeixible des de les primeres notes, la Toccata i Fuga en re menor BWV 565 ha passat a formar part de l’imaginari col·lectiu i està inexorablement vinculada a l’orgue. Com és que una obra de joventut de Bach —molt probablement escrita durant la seva estada a Arnstadt (cap al 1707–1709), amb possibles revisions posteriors— ha assolit un èxit tan aclaparador fins al punt de ser considerada l’obra per a orgue? Característiques com el seu caràcter improvisatori, ple de contrastos, amb passatges de virtuosisme gairebé romàntic, i una estructura que s’allunya parcialment de les estrictes formes contrapuntístiques barroques, confereixen a aquesta peça una atmosfera atemporal. Tot plegat ha contribuït a la seva consagració com a pilar fonamental del repertori organístic universal.

Tot i néixer com un encàrrec editorial i reunir peces per a orgue compostes en moments diferents, les sis sonates per a orgue, op. 65, de Felix Mendelssohn formen un corpus sorprenentment cohesionat, malgrat la seva naturalesa de mosaic musical. Avui dia, són part essencial del repertori habitual de qualsevol organista gràcies a la seva difusió i l’excel·lent acollida del públic. La darrera sonata del cicle, acabada el gener de 1845, es divideix en dos grans blocs. En el primer, el compositor explora a través de variacions la melodia del coral Vater unser im Himmelreich —la versió que Martí Luter incorporà al seu Petit Catecisme el 1538. Després d’exposar el tema, Mendelssohn escriu quatre variacions, culminant amb una toccata majestuosa d’arpegis que embolcallen el coral i desemboquen en una fuga construïda sobre el mateix tema. La sonata es tanca amb un inspirat Andante, tot un lied sense paraules, que amb la seva riquesa melòdica —marca de la casa— condueix al repòs després de la intensitat virtuosa de la primera part.

Conegut pel seu virtuosisme, pels seus afers amorosos i per una religiositat cada cop més marcada amb els anys, Franz Liszt és un dels arquetips del músic romàntic. Figura clau del segle XIX, destacà com a pianista, compositor, director i pensador musical innovador. Va ampliar els límits de la tècnica pianística, influenciant generacions d’intèrprets i obrint camins nous combinant tradició i avantguarda. Les seves nombroses transcripcions i adaptacions no són simples arranjaments, sinó relectures creatives que esborren la frontera entre original i versió. Basant-se en les quatre notes que conformen el nom de BACH (Si♭–La–Do–Si), construeix una obra monumental, plena de passatges de gran dificultat i cromatismes que generen una profunda inestabilitat tonal. Aquesta atmosfera culmina amb una fuga que comença suaument, gairebé en un murmuri, i que creix durant més de dos-cents compassos fins a mostrar tot el potencial tímbric de l’orgue.

Finalment, El Pessebre de Pau Casals és una obra musical i escènica carregada de simbolisme i espiritualitat, composta entre 1943 i 1960 durant el seu exili. Amb text de Joan Alavedra, narra el naixement de Jesús des d’una òptica de pau, esperança i humanisme, reflectint els profunds ideals cristians i pacifistes de Casals. Es tracta d’una cantata nadalenca que combina música coral, recitació i orquestració, amb una forta vinculació a la cultura catalana. El Pessebre es convertí en una eina de denúncia contra la guerra i a favor de la fraternitat universal. Casals el dirigí arreu del món com un emotiu missatge de pau.

Mercè Sanchís i Bros

Mercè Sanchís i Bros

Titulada superior de piano, orgue, clavicèmbal i música de cambra, ha dedicat el seu treball tant a la docència com en mantenir una intensa activitat concertística que comprèn des de concerts com a solista, música de cambra, orquestra i sobretot com a acompanyant de cors professionals.

Ha col·laborat amb l’Orquestra de cambra de l’Empordà, Camerata Cibiniensis (Romania), Orquestra de cambra d’Andorra, el cor de cambra del Palau de la Música Catalana, el cor Liedercamera i el cor Francesc Valls.

Ha pogut treballar amb directors com S. Brotons, S. Mas, J. Pons, A. Ros Marbà, E. Martínez Izquierdo, P. Cao, Jesús L. Cobos, R. Alessandrini, R. King, M. Rostropovich i ha treballat amb solistes com Manuel Ausensi, Maria Bayo, Barbara Hendricks i Kiri Te Kanawa.

Va ser l’organista escollida per a tocar en la Dedicació de l’església de la Sagrada Família pel Sant Pare Benet XVI el 7 de novembre de 2010.

Fou pianista i organista titular de l’orquestra simfònica del Vallès (1995–2008), el Cor Madrigal (1998–2000), l’Orfeó Català (1999–2015), l’OBC (2003–2009) i de la Orquesta Sinfónica de Navarra (2007–2009). Des de l’agost del 2009 és pianista i organista de l’Escolania de Montserrat.

Propostes culturals i turístiques

Viatja a l'Edat Mitjana

Visita el Museu Comarcal de Manresa, el centre d’interpretació del Carrer del Balç i la basílica de la Seu per viatjar a l’Edat Mitjana.

Museu del Barroc de Catalunya

El nou Museu del Barroc de Catalunya és un museu d’abast nacional que situa Manresa com l’epicentre de la interpretació de l’art barroc català, i permet redescobrir i valorar el patrimoni d’aquest període al país.

Més cultura i turisme

Altres activitats culturals, rutes per la natura, la Manresa ignasiana, enoturisme i molt més es pot trobar a la pàgina de turisme de Manresa.