5è aniversari de la fundació de l'Associació d'amics de l'orgue del Vendrell

  23 d’abril de 2022   Aproximadament 2 minuts   Amics de l'orgue del Vendrell

#Associacions  


Els inicis de l’Associació els podem datar l’any 1981 quan el Departament de Cultura i mitjans de comunicació servei de música de la Generalitat de Catalunya va organitzar, l’estiu del 1981, el primer cicle de concerts dels Orgues de Catalunya en la que l’orgue del Vendrell va ser un dels set orgues escollits, entre altres el de Sant Sever de Barcelona, Montblanc, Torredembarra, Talarn…, amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni organístic. Na Montserrat Torrent va ser un dels organistes que va tocar al Vendrell aquell any. En Mossèn Josep Maria Barenys, rector de la parròquia del Sant Salvador del Vendrell, es va posar en contacte amb en Jaume Güell i en Salvador Guasch, perquè es coordinés amb els organitzadors, l’estada i assajos dels organistes així com del mateix concert, tasques que en principi les havien de fer els rectors de les parròquies.

A partir de l’any 1981 en Jaume Güell va fer un esbós d’estatuts de patronat per la conservació i gestió de l’orgue del Vendrell per poder gestionar, organitzar i coordinar la utilització de l’orgue en concerts, amb el Cor Orfeó Parroquial i per l’acompanyament dels cants litúrgics en les diferents celebracions religioses de la parròquia. Aquest projecte no es va dur a terme per la mort prematura i malaurada d’en Jaume Güell, deixant un buit que va costar molt d’omplir.

El 1997, amb els auspicis del Mn. Barenys i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell van animar a en Jordi Lluís Guitart, en Josep Mitjans i en Salvador Guasch a constituir una associació, per dinamitzar i consolidar totes les activitats entorn de l’orgue i donar-li una cobertura jurídica adequada. L’associació finalment es va constituir a la diada de Sant Jordi, el dia 23 d’abril de 1997.

Els actes que s’organitzaven, a part de mantenir la col·laboració amb el cicle de concerts “Els Orgues de Catalunya”, va ser la programació de concerts esporàdics i la cura i manteniment de l’instrument, aleshores amb el suport tècnic del taller Blancafort, orgueners de Montserrat.

L’any 2008 es crea una nova junta, sota la presidència d’en Xavier Mercadé, fruit de la celebració dels 700 anys de la parròquia, per donar un nou impuls a l’associació i principalment per fer possible el projecte de restauració de l’orgue.

La visita al Vendrell del prestigiós organista François Delors, estudiós de la nissaga del Scherrer i coneixedor de l’orgue, va ser determinant per donar la sortida a l’execució del projecte i a l’autorització del mateix per part de l’Arquebisbat de Tarragona.

El contracte d’execució de la restauració de l’orgue finalment es va signar el dia 23 de gener de 2009 amb el taller d’orgueneria Hermanos Desmottes de Landete (Conca) Tot seguit i fins al mes d’octubre del 2010 es van organitzar moltes activitats, conferències,

exposicions, concerts, etc., tots amb la finalitat de recaptar els fons necessaris per sufragar el cost de la restauració. Inclòs es van fer vendes d’objectes relacionats amb l’orgue, com cava, mones de pasqua, torrons, etc. En total es van organitzar uns 220 actes.

El dia 22 d’octubre de 2010 es va dur a terme l’acte de benedicció de la recuperació de l’instrument a càrrec de l’arquebisbe de Tarragona Jaume pujol i seguidament es van realitzar tres dies de concerts a càrrec dels organistes, Jonatan Carbó, Jordi Vergés i Juan de la Rubia.

La voluntat de L’Orgue del Vendrell no és solament dona vida a l’instrument organitzant concerts, apropant l’instrument i la seva història amb visites guiades, sinó participar de forma activa en la vida cultural i musical. Com per exemple donar a conèixer l’obra i la biografia del músic vendrellenc Benvingut Socias i Mercadé, en col·laborar amb el projecte el Vendrell, les gralles, organitzant concursos de composició i a més es va produir i enregistrar un CD amb l’orgue restaurat a càrrec de Maria Nacy.

També s’ha col·laborat amb l’edició de llibres amb l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès amb títols com: “Benvingut Socias Mercadé (1877–1952), un músic vendrellenc per descobrir”, de l’autora Nativitat Castejón, “Jaume Vidal i Vidal, compositor i graller del Vendrell. Esbós d’un músic” de Jordi Quintana, i “Silvio Puggina i la restauració desconeguda de l’orgue del Vendrell de 1939”, obra de Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i Xavier Mercadé, president dels Amics de l’Orgue del Vendrell.

Des de la seva inauguració tots els concerts es retransmeten en directe per la Televisió del Vendrell i també es poden veure en streaming per les xarxes de l’orgue.

L'orgue de la catedral de Girona:...Benedicció i inauguració del nou orgue...

Articles relacionats